Vad gör en växelriktare?

Växelriktaren, även känd som inverter och spänningsomvandlare, är en central komponent i solcellssystem. Den omvandlar likström som produceras av solcellsanläggningen till växelström, vilket gör det möjligt att använda elen i hushållet. Växelriktaren ansvarar också för att optimera energiproduktionen i anläggningen.

Så väljer du rätt växelriktare till dina solceller

Det finns ett stort antal växelriktarproducenter på marknaden, och några av de mest etablerade är SolarEdge, Fronius och SMA. Dessa märken håller hög kvalitet och fungerar väl tillsammans med de vanligaste solpanelerna. I Sverige har vi ett så kallat trefassystem för nätspänningen, och därför är det viktigt att dubbelkolla att din växelriktare stöder tre faser. Läs vår guide om vilken växelriktare som passar ditt solcellssystem

Vissa växelriktare inkluderar också förberedelser för batterilagring, vilket möjliggör koppling till ett batteri för lagring av solel. Men med dagens energilagringsteknik, höga batteripriser och förmånliga förutsättningar för försäljning av överskottsel, är batterilagring för solceller oftast inte en lönsam investering.

Kostnaden för en växelriktare

Priset på en växelriktare för solceller varierar beroende på dess effektkapacitet och om den behöver separata optimerare eller inte. En 5 kW växelriktare kostar vanligtvis mellan 15 000 och 18 000 kr. För en kraftfullare 10 kW växelriktare bör du vara beredd att betala mellan 18 000 och 26 000 kr.

Livslängd för växelriktare

Det finns flera aspekter att överväga när det gäller att välja en växelriktare, såsom dess storlek, uppgifter och livslängd. En växelriktare behöver vanligtvis bytas ut efter cirka 15 år, men det finns exempel på växelriktare som håller både längre och kortare. Det kan vara bra att undersöka vilka garantier som finns för den växelriktare du köper.

Optimerare och mikroväxelriktare

Optimerare och mikroväxelriktare är tilläggsutrustning som kan förbättra energiproduktionen för solcellsanläggningar som är utsatta för skuggning eller har paneler monterade i olika riktningar och lutningar. Men om du inte har några sådana problem eller prioriterar övervakning av produktionen på panelnivå är det kanske inte nödvändigt att investera i dessa produkter.

Växelriktarens betydelse i solcellssystem

En växelriktare, även känd som inverter eller spänningsomvandlare, utgör själva hjärtat i solcellssystemet. Det är växelriktaren som omvandlar den likström som solcellsanläggningen producerar till växelström som kan användas i hemmet. Växelriktaren ansvarar inte bara för spänningsomvandling, utan även för att optimera produktionen i anläggningen.

Vanliga frågor om växelriktare

  1. Vilken storlek på växelriktare behövs? Dimensioneringen av växelriktaren ska baseras på solcellsanläggningens produktionskapacitet. Det är vanligt att underdimensionera växelriktarens kapacitet i förhållande till anläggningens produktionskapacitet, men det finns flera sätt att resonera kring detta:
  2. Underdimensionera din växelriktare: Välj en växelriktare som är 10-20 % mindre än anläggningens kapacitet. Har du en 10 kW anläggning bör du välja en 8-9 kW växelriktare. Detta beror på att anläggningens kapacitet anges i kilowatt-peak, vilket är produktionskapaciteten under ”Standard Test Conditions” (STC). I verkligheten uppstår dessa förhållanden sällan, och underdimensionering kan göra att du får en mer kostnadseffektiv lösning.
  3. Överdimensionera din växelriktare: Om du planerar att utöka din solcellsanläggning i framtiden eller om du har särskilt låg produktion under vissa delar av året, kan det vara klokt att välja en större växelriktare. Detta kan minska risken för att systemet inte producerar tillräckligt med energi och förlänga växelriktarens livslängd.
  4. Hur lång livslängd har en växelriktare? Växelriktare för solceller har generellt en livslängd på 10-15 år, men vissa högkvalitativa enheter kan hålla upp till 20 år. Det är viktigt att följa underhållsrekommendationerna och att regelbundet kontrollera växelriktarens prestanda för att förlänga dess livslängd.
  5. Vad innebär garantierna för växelriktare? Garantin för en växelriktare täcker vanligtvis fel och funktionsstörningar under en viss period, oftast 5-10 år. Flera tillverkare erbjuder förlängda garantier mot en extra kostnad, vilket kan vara värt att överväga för att säkra din investering.
  6. Sammanfattningsvis är valet av en växelriktare en viktig del av solcellsanläggningen. Det är viktigt att välja en växelriktare med rätt kapacitet för din solcellsanläggning och att överväga både pris och kvalitet. Se till att följa underhållsrekommendationerna och kontrollera växelriktarens prestanda regelbundet för att säkerställa en lång och problemfri drift.

Hur vet jag om min växelriktare fungerar korrekt? De flesta moderna växelriktare har en inbyggd övervakningsfunktion som låter dig följa din solcellsanläggnings prestanda och spårar eventuella problem. Om växelriktaren inte visar några felmeddelanden och produktionen av solel är inom förväntat intervall, fungerar den troligen som den ska. Om du misstänker att något är fel, bör du kontakta din solcellsinstallatör eller växelriktarens tillverkare för rådgivning.

Tags :
Växelriktare

Relaterade inlägg