5 ställen du kan ha solceller på

Att investera i solceller är populärt, men var kan man ha solceller egentligen? Den frågan svarar vi på precis nu.

5 ställen där solceller passar

  1. På villataket
  2. På marken
  3. På husvagnen eller husbilen
  4. På båten
  5. På vägen

Nedan berättar vi om varje ställe vi precis nämnt i mer detalj.

1. Solceller på taket

Det vanligaste stället att ha solceller på är just villataket. Att ha solceller på villataket är smart av flera anledningar, däribland för att du gör miljön en tjänst och för att ett normalstort solcellssystem har en återbetalningstid på omkring 15 år. Och då ett solcellssystem i regel håller längre än 30 år förstår du säkert att din möjlighet att tjäna pengar är god.

2. Solceller på marken

Att ha solceller på marken är också en bra idé. De flesta som har solceller i trädgården eller någon annan stans på marken har det för att en takinstallation av solcellerna inte är möjlig.

Ibland kan man få nej på sin bygglovsansökan för solceller på taket, och då är oftast en markinstallation det enda vettiga alternativet som är kvar.

I sammanhanget är det viktigt att poängtera att ett bygglov nästan alltid krävs vid markinstallation, bland annat på grund av strandskydd och biotopskydd. För att ansöka om bygglov för dina solceller ska du höra av dig till din kommuns byggnadsnämnd så hjälper de dig vidare.

3. Solceller på husbil/husvagn

Om du väljer att skaffa solceller på sin husvagn eller husbil får du många fördelar. Bland annat kan du producera solel var du än befinner dig så du kan campa bekvämt var du vill, även där det inte finns eluttag.

När du skaffar solceller till husvagn eller husbil ska du samtidigt tänka på att först kartlägga hur mycket el du gör av med i genomsnitt så du dimensionerar ditt solcellssystem korrekt.

Sen behöver du också en solcellsregulator som ser till att bodelsbatteriet laddas både snabbt och säkert. Att skaffa ett starkare bodelsbatteri är också en bra idé om du köper solceller för husvagn eller husbil. Detta så du kan lagra all solel dina solceller skapar.

4. Solceller på båt

Att ha solceller på båten är smart av många anledningar. Främst för att du kan förtöja båten i princip var du vill utan att behöva tänka på att elen snart tar slut. Även här är det smart att skaffa ett större bodelsbatteri så strömmen från solcellerna räcker längre.

Tänk också på att det finns smarta stativ för solceller till båtar som du kan rikta åt det håll solen skiner. Att installera solcellerna på din båt kräver lite hantverkarvana, men du får sköta installationen själv.

En nackdel är att du inte kan sälja din solel, för att kunna göra det behöver du ha solceller som är kopplade mot det allmänna elnätet.

5. Solceller på vägen

Det finns idag inga storskaliga solcellsvägar, främst på grund av att slitaget från de bilar som skulle köra på vägen skulle utgöra ett problem.

Som Forskning och Framsteg säger är en av de största faktorerna som gör att genomslaget dröjer att solceller för väg är att de är dyra att tillverka och köpa in. Solceller för väg har generellt också en kortare livslängd än solceller för tak.

Tags :
Dela :

Relaterade inlägg