Din guide till solceller och solenergi

Bäst elbolag för solceller 2023: Jämför elavtal

Att välja rätt elbolag för solceller är en viktig faktor för solcellsägare som vill sälja överskottsel till elnätet. Här är några av de bästa elbolagen för solceller 2023:

Bästa elbolag för solceller

 1. Eon: Eon är ett bra elbolag för solceller som erbjuder ett av marknadens högsta priser för överskottsel och är ett av de mest populära elbolagen bland solcellsägare. De erbjuder också enkla och smidiga lösningar för att sälja överskottsel.
 2. Vattenfall: Vattenfall har ett av de mest prisvärda elavtalen på marknaden för solcellsägare. De erbjuder också en app som gör det enkelt att övervaka och hantera dina solceller.
 3. Telge Energi: Telge Energi är ett elbolag för solceller som är särskilt inriktat på förnybar energi. De erbjuder konkurrenskraftiga priser på överskottsel och har en enkel och användarvänlig plattform för att sälja överskottsel.
 4. Fortum: Fortum är ett annat populärt elbolag för solcellsägare som vill sälja överskottsel. De erbjuder konkurrenskraftiga priser och en smidig process för att sälja överskottsel.
 5. Kundkraft: Kundkraft är ett relativt nytt elbolag som är inriktat på förnybar energi, inklusive solceller. De erbjuder konkurrenskraftiga priser och en enkel process för att sälja överskottsel.

Innan du väljer ett elbolag är det viktigt att jämföra priser och villkor för att hitta den bästa lösningen för dina behov som solcellsägare. Tänk också på att vissa elbolag kan ha krav på antalet solpaneler eller den totala produktionen av överskottsel. Läs noga igenom villkoren och välj det elbolag som passar dig bäst.

När man ska välja det bästa elbolag för solceller är det viktigt att jämföra villkor för både förbrukningsavtal och produktionsavtal.

Faktorer att jämföra på förbrukningsavtalet för köpt el

 1. Om det är ett krav att ha ett förbrukningsavtal
 2. Vad årsavgiften är för förbrukningsavtalet
 3. Vad det fasta och rörliga påslaget är på köpt el
 4. Om det är miljömärkning på den el du köper

Faktorer att jämföra på produktionsavtalet för såld el:

 1. Vad årsavgiften är på produktionsavtalet
 2. Vad påslaget på såld el är vid standardavtal
 3. Vad påslaget på såld el är vid bundet avtal
 4. Vad påslaget på såld el är vid köp av solceller via elbolaget
 5. Om man måste köpa mer el än vad man säljer
 6. Om elbolaget köper ursprungsgarantier
 7. Om elbolaget tar ut ett avdrag per såld kWh solel

Sammanfattning

För att summera så är det viktigt att du jämför både förbrukningsavtal och produktionsavtal när du ska välja det bästa elbolaget som solcellsägare. Faktorer som årsavgift, påslag på köpt el och såld el, krav på nettokonsumtion och köp av ursprungsgarantier är viktiga att ta hänsyn till när du väljer ditt elavtal.

Om du har ungefär lika hög elproduktion som elförbrukning drar du mest nytta av ett elavtal med högt påslag på såld solel. Har du däremot mycket lägre elproduktion än elförbrukning drar du mer nytta av ett elavtal med låg årsavgift och lågt påslag på den el du köper.

Det är viktigt att jämföra båda avtalen och att välja det som passar ens förutsättningar och elproduktion. Ett elavtal med högt påslag på såld solel är att föredra för hus med ungefär lika hög elproduktion som elförbrukning, medan ett elavtal med låg årsavgift och lågt påslag på köpt el passar bättre för hus med mycket lägre elproduktion än elförbrukning.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer och jämföra olika elbolags erbjudanden kan du hitta det bästa elavtalet för dina behov som solcellsägare och maximera din ekonomiska nytta av din solcellsanläggning.

MEST LÄSTA